Hagakure. Cartea samurailor

 Yamamoto Tsunetomo

  • Editura: Mix
  • Colectia: Alternative spirituale
  • ISBN EPUB: 978-606-8460-03-1
  • ISBN PDF: 8460-03-1
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Este foarte important sa-i spui omului exact ce gandesti si sa-i corectezi greselile. Aceasta atitudine izvoraste din compasiune si reprezinta cel mai mare serviciu pe care il poti aduce semenilor tai. Aceasta cale este insa extrem de dificila. Este usor sa descoperi calitatile si defectele unei persoane si sa-i spui ce gandesti. Multi oameni cred ca sunt cumsecade daca le spun celor din jur lucruri pe care altii le considera neplacute sau greu de rostit. Daca nu sunt insa ascultati si respectati, ei considera ca nu mai este nimic de facut. Aceasta atitudine este insa nedemna. Este ca si cum ai face pe cineva de rusine, barfindu-l.

Daca doresti sa-i spui cuiva ce gandesti trebuie sa vezi mai intai daca persoana respectiva are dispozitia de a te asculta. Pentru aceasta, trebuie sa incepi prin a te apropia de ea, trezindu-i increderea in tine. Abordeaza acele subiecte care ii sunt pe plac si cauta momentul cel mai potrivit pentru a-i vorbi, astfel incat sa fii bine inteles. Cumpaneste bine inainte de a actiona si hotaraste daca nu cumva ar fi mai bine sa ii comunici in scris ce ai de spus, sau inaintea unui moment de despartire. Lauda-i calitatile si foloseste orice mijloace pentru a o incuraja, eventual vorbindu-i despre propriile tale defecte, fara a te referi inca la ale sale, astfel incat sa-si dea seama singur care sunt acestea.

Actioneaza ca si cum i-ai oferi apa unui om insetat, si in acest fel opinia ta ii va corecta greselile. Aceasta arta este cu adevarat dificila. Daca defectul persoanei este o obisnuinta veche de mai multi ani, cu siguranta nu si-l va corecta. Am trait personal aceasta experienta. Un vasal face dovada unei mari compasiuni atunci cand traieste in prietenie cu camarazii sai, ajutandu-i sa isi corecteze greselile si sa se puna la unison pentru a-i sluji stapanului lor. Cum te poti astepta sa transformi pe cineva in bine daca il faci de rusine?
(citat din cartea Hagakure de Yamamoto Tsunetomo)

Se spune ca Maestrul Yagyu ar fi spus: Eu nu cunosc calea de a-i infrange pe altii, ci numai calea de a ma infrange pe mine.

Avanseaza zilnic pe Cale, urmarind sa devii mai priceput astazi decat ieri, si mai priceput maine decat astazi. Aceasta Cale nu se incheie niciodata.

Printre maximele atribuite printului Naoshige se numara si aceasta: Marile probleme trebuie tratate cu delicatete. Maestrul Ittei a comentat astfel: Micile probleme trebuie tratate cu seriozitate.


Etichete: , ,