Viata lui Kostas Venetis

 Octavian Soviany

  • Editura: Cartea Romaneasca
  • Colectia: Proza
  • ISBN EPUB: 978-973-46-2216-0
  • ISBN PDF: 978-973-46-3054-7
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Romanul Viata lui Kostas Venetis contine aventurile unui picaro cu identitate scindata – virtual ascet convertit la o religie a viciului. Tanarul Kostas Venetis, care uceniceste in anii copilariei intr-o manastire din Grecia de la sfarsitul secolului al XIX-lea, cunoaste o spectaculoasa schimbare la fata: invertit demonic (cu orgolii de supraom nietzscheean), strabate spatii dintre cele mai variate – cunoaste mizeria si fascinatia Istanbulului, pitorescul unui Bucuresti ce aminteste de atmosfera din Princepele si din Saptamana nebunilor, efervescenta Parisului revolutionar, splendoarea Vienei, melancolia Venetiei, miscandu-se prin felurite medii, de la pegra tavernelor la cercurile nobiliare. Poveste despre initierea intru Rau, in care Sodomia si jocul intertextual, violenta si notatia rasfatat calofila, cabalismul si mitul conspirationist, fictiunea si documentarismul, crima si complexele oedipiene se imbina in urzeala unei istorisiri initiatice deghizate in thriller, Viata lui Kostas Venetis se plaseaza in linia decadentilor de acum un veac. Dincolo de luxurianta actiunii si pitorescul descrierilor, cititorul este invitat sa descopere taina vietii lui Kostas Venetis si pe romancierul Octavian Soviany, care egaleaza acum si pe teren prozastic bine-cunoscutele sale performante poetice.
 
„Cand pacatosul are revelatia sacrului, nimic si nimeni nu-l mai pot intoarce. Cam asa e si cu scriitorul: o sa va lingeti pe degete cu limba romana a lui Octavian Soviany, curgatoare, spumoasa, arhaica si nervoasa, o sa chefuiti si o sa suferiti odata cu personajele lui retro si cu pasiunile lor sfasietoare in cel mai savuros roman de epoca din literatura romana recenta.” (Alexandru Matei)
 
„Am convietuit sapte ani.
Mai intai a fost doar un nume, descoperit de Nora Iuga, intr-un cimitir marginas dintr-o capitala occidentala. Apoi a devenit o umbra care s-a furisat in paginile romanului Textele de la Monte Negro si in cateva din poemele mele. Uneori mi s-a parut ca il zaresc, cu palaria lui neagra trasa pe ochi, prin fumul gros de tigara din nu mai stiu ce loc de pierzanie bucurestean, la ore de noapte tarzii; ba intr-un rand, chiar mi-a aratat unul din vestitele sale numere de iluzionism. Astfel ca umbra s-a facut incet-incet trup, iar dupa aceea poveste. Am scris sapte ani la aceasta istorie, intrerupand si reluand, ca intr-o relatie in care nu esti sigur de celalalt si, de la un punct incolo, nici de tine insuti. Am fost mereu chinuit de gandul ca nu voi izbuti sa-i duc povestea la bun sfarsit. Iar atunci cand deveneam tot mai constient de putinatatea puterilor mele de romancier, mi se nazarea ca-i aud rasul sarcastic, confirmandu-mi lipsa harurilor de povestas si recomandandu-mi parca sa ma apuc de gradinarit sau de contabilitate. Ceea ce public acum e doar inceputul unei povesti, careia ma intreb daca o sa-i dau vreodata de capat. Si ma mai intreb, de asemenea, la fel ca unul dintre personajele acestei hagiografii: oare ce s-ar fi ales de mine daca nu l-as fi intalnit niciodata pe Kostas Venetis?” (Octavian Soviany)

Ascultati un interviu video cu autorul pe boomlit.com.


Etichete: , , ,