Jurnalul unui pasnic razboinic. Insemnari dintr-un razboi indepartat

 Gabriel M. Gurman

  • Editura: Hasefer
  • Colectia: (afla mai multe)
  • ISBN EPUB: multe)
  • ISBN PDF: >
  • Formate: Compatibil Kindle: Da
  • Compatibil cu: bil Kindle: Da

    Clasament bestseller:

    #1854 in


„Sa fii medic nu-i un lucru usor. Sa fii medic militar pe front e un lucru si mai greu. Aceasta realitate presupune o pregatire profesionala si militara de calitate superioara, care sa asigure o prezenta activa si eficienta alaturi de trupele combatante.

Autorul acestui jurnal s-a aflat acum aproape 40 ani intr-o postura ca cea descrisa mai sus: tanar medic anestezist-reanimator, sosit abia de doi ani in Israel, fara sa fi absolvit un curs de medici ofiteri, fara a stapani limba ebraica la un nivel corespunzator situatiei si in plus devenit peste noapte responsabilul medical al intregului munte Hermon.

Rezultatul? Un jurnal „de bord“, insemnari puse pe hartie noaptea, intr-un buncar slab luminat, zeci si zeci de pagini in care evenimentele militare sunt completate cu reflectiile personale, cu opiniile politice ale unui intelectual prins in valtoarea evenimentelor pe frontul israeliano-sirian, la numai cateva luni de la Razboiul de Yom Kippur. Un sfarsit de iarna si inceput de primavara ale anului 1974.

Un pacifist implicat intr-un adevarat razboi de uzura, cu multi morti si raniti si cu o sumedenie de ganduri pe care numai hartia le putea acumula.”

Gabriel M. Gurman, profesor de anestezie si terapie intensiva la Universitatea Ben Gurion din Beer Seva, Israel. Originar din Romania, si-a dedicat beletristicii clipele libere ale ultimilor ani, publicand in romaneste, ebraica si engleza romane, culegeri de schite si eseuri literare.

In anul 1999 apare la Editura Du Style din Bucuresti volumul Dorei Petrila, Istorii suprapuse, care cuprinde interviuri luate prof. George Litarczek, fondatorul anesteziei romanesti moderne, si prof. Gabriel M. Gurman, unul dintre elevii eminentului medic roman.

Ulterior, volumele publicate in Romania au fost semnate cu numele Gabriel Ben Meron:

Viitorul anilor trecuti − schite, Editura Hasefer, Bucuresti, 1999;

Arta cameleonismului − schite, Editura Hasefer, Bucuresti, 2001;

Pamantul e plat ca o farfurie − roman, Editura Dacia, Cluj, 2002;

Amurgul zorilor − interviuri cu ziaristul Ioan Cristofor, Editura Napoca-Star, Cluj, 2005;

Toamna se numara esecurile − doua miniromane, Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2005;

Straie de zile mari − eseuri pe tema sarbatorilor evreiesti, Editura Hasefer, Bucuresti, 2011.


Etichete: , ,