Iosif si fratii sai. Vol. I. Istoriile lui Iacob. Tanarul Iosif

 Thomas Mann

  • Editura: Polirom
  • Colectia: Top 10+
  • ISBN EPUB: 978-973-46-3928-1
  • ISBN PDF: 978-973-46-3929-8
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Primul volum al epopeii Iosif si fratii sai are tot timpul in fundal aventurile stralucitului tanar Iacob. Aici aflam cum obtine, inselandu-si tatal si fratele, dreptul de intaietate asupra averii familiei, cum va sluji timp de paisprezece ani pentru doua mirese si cum fuga sa prin desert va culmina cu disparitia celui mai iubit dintre fii, tanarul Iosif. Acesta din urma dovedeste rare calitati ale spiritului care, neinfranate la timp, ii vor aduce ura nestavilita a fratilor si o calatorie nedorita, dar salvatoare, in Egipt, caci va fi vandut unui negustor ce-i va deschide calea catre o a doua viata.

„Aici, pe tanarul Iosif il cuprindea ameteala… Era un om ca noi, asa ne pare, si, desi traia timpuriu, era – matematic vorbind – la fel de departe de inceputurile omenescului (si vom trece cu totul sub tacere inceputurile in sine ale lucrurilor) ca si noi, caci inceputurile de care vorbim se afla intr-adevar in intunericul abisal al fantanii fara fund, iar noi, in cercetarea noastra, ori trebuie sa ne multumim cu pseudoinceputuri relative, pe care le confundam cu adevaratul inceput, asa cum Iosif il confunda pe pribeagul din Ur, pe de o parte, cu tatal acestuia si, pe de alta parte, cu propriul sau strabunic, ori suntem momiti adanc, tot mai adanc in trecut, dintr-un orizont in altul, inapoi in nemarginire.“ – Thomas Mann

Laureat al premiului Nobel pentru Literatura in 1929, Thomas Mann este privit drept cel mai mare scriitor german al secolului XX. Nascut la Lubeck, in 1875, fiul unui negustor si al unei descendente cu sange creol dintr-o familie de fermieri germani, va pleca alaturi de familie la Munchen. Dupa terminarea scolii lucreaza in biroul unei companii de asigurari si frecventeaza cursuri de istorie, economie, istorie a artei si literatura la Universitatea Ludwig Maximilian. Va petrece un an in Italia, alaturi de fratele sau; publica primul volum de povestiri si incepe lucrul la romanul Casa Buddenbrook (aparut in 1901). In 1933 se muta in Elvetia, in 1936 pierde cetatenia germana, iar trei ani mai tarziu emigreaza in America. Preda pentru o vreme la Universitatea Princeton si se muta apoi in Los Angeles. La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial se va reintoarce in Elvetia, la Zurich, unde va ramane pana la moarte, in 1955. Printre operele sale traduse in limba romana se mai numara Doctor Faustus, Moartea la VenetiaMuntele vrajit, Tonio Kröger, Marturisirile escrocului Felix Krull, Alesul.


Etichete: , ,