Eu sunt Acela. Dialoguri despre Absolut

 Nisargadatta Maharajah

  • Editura: Herald
  • Colectia: Metanoia
  • ISBN EPUB: 978-973-111-316-6
  • ISBN PDF: 111-316-6
  • Formate: ePub (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Nisargadatta Maharaj, considerat astazi unul din marii intelepti ai veacului, iar cartea sa, Eu sunt Acela, „adevarata Biblie a secolului XX” a trait o viata banala, monotona si lipsita de evenimente deosebite a unui om obisnuit, pana la varsta mijlocie, fara nici cel mai mic semn al sfinteniei ce avea sa urmeze.

Intalnirea cu Sri Siddharameshwar Maharaj, maestrul spiritual al sectei hinduse Navnath Sampradaya s-a dovedit a fi punctul de cotitura al vietii lui. Gurul i-a dat o mantra si instructiuni pentru meditatie. Dupa aceea a inceput sa aiba viziuni si uneori cadea in transe. Ceva a explodat inauntrul lui, dand nastere unei constiinte cosmice, unui simtamant al vietii eterne. Identitatea lui de marunt negustor s-a dizolvat si a iesit la iveala personalitatea iluminata a lui Sri Nisargadatta Maharaj. Dupa experienta sa iluminatoare, Sri Nisargadatta a inceput sa duca viata duala a marilor intelepti si clarvazatori care, in timp ce aparent traiesc in lumea comuna, se gasesc simultan si in alta lume – lumea constiintei cosmice, atat de stralucitoare datorita infinitei cunoasteri. In 1937, la un an dupa moartea maestrului sau, abandonandu-si familia si afacerea, devine calugar cersetor, pelerin care, in picioarele goale, apuca drumul spre Himalaya unde planuia sa-si petreaca restul anilor in cautarea vietii eterne. Curand, insa, intelegand inutilitatea unei astfel de cautari, s-a intors pe acelasi drum revenind acasa. Viata eterna, a inteles el, nu trebuia sa fie cautata; o avea deja. Dupa ce a trecut dincolo de ideea „eu sunt trupul”, el a dobandit o stare mentala atat de vie, atat de pasnica si de glorioasa, incat totul i s-a parut a fi lipsit de valoare in comparatie cu ea. El a atins realizarea de sine.

In perioada cuprinsa intre 1938, anul intoarcerii sale la Bombay si 8 septembrie 1981, anul stingerii sale din viata in urma contractarii unui cancer, Sri Nisargadatta s-a intretinut cu numerosi vizitatori din India sau din diverse parti ale lumii aflati in cautarea unui autentic indrumator spiritual. Cu toate ca Maestrul nu avea educatie, conversatia lui era iluminata intr-un grad extraordinar. Dialogurile avute cu aceste prilejuri au fost stranse in volumul de fata.


Etichete: , ,