Dictionar subiectiv al realizatorilor filmului romanesc
Tudor Caranfil
Dictionarul include atat oameni de film romani, cat si straini care au realizat filme in sau despre Romania, cu actori sau in colaborare cu regizori din tara. Pentru fiecare regizor sunt prezentate, alaturi de o scurta biografie, cele mai importante realizari cinematografice. Cartea este un veritabil document ce prezinta o parte semnificativa a istoriei regizorale in cinematografia romaneasca, de la regizorul primului film romanesc, Independenta Romaniei, pana in prezent.
Tudor Caranfil (n. 1931, Galati), critic cinematografic si istoric de film. Absolvent cu Diploma de Merit al Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii din Bucuresti, s-a specializat ulterior in filmologie. Din 1959 a fost criticul cinematografic al cotidianului Informatia Bucurestiului, unde, intre 1960 si 1970, a redactat, saptamanal, pagina de cinema intitulata „Carnet de cinefil”. In 1962 fondeaza primul cinematograf de arhiva din Bucuresti, „Seara prietenilor filmului”, pe baza caruia va fi creata, doi ani mai tarziu, Cinemateca Romana. Din 1970 activeaza cu precadere in televiziune, unde realizeaza, intre 1972 si 1977, un popular magazin saptamanal de cultura cinematografica intitulat „Varstele peliculei”, emisiune reanimata din 1990 pana in 1997. Alte cicluri de emisiuni TV initiate: „Istoria unei capodopere”, „Povestea unui gag”, „Dictionar cinematografic”, „Amfiteatrul artelor”, „Traveling peste timp”, „Telefilmoteca de Aur” s.a.m.d.
Din 1966, cu 7 capodopere ale filmului mut, demareaza aparitia unei lungi serii de volume dedicate istoriei cinematografiei, printre care se numara F.W. Murnau (1968), Varstele peliculei, o istorie a filmului in capodopere (vol. I-IV, 1982-1998; vol. V, 2012, propus de FIPRESCI pe lista The Best Books on Film), Cetateanul Kane. „Romanul” unui film (1978), toate reeditate ulterior, In cautarea filmului pierdut (1988, volum distins cu Premiul ACIN), Dictionar universal de filme (2002; editia a II-a, 2003; editia a III-a, 2008), primul de acest fel publicat in Romania, urmat de primul Dictionar de filme romanesti (2002; editia a II-a, 2004), Pe aripile vantului (2003).
In cercetarile sale de istoria filmului a pus in valoare cel mai bogat depozit de informatii cu privire la inceputurile cinematografiei romanesti, lasat mostenire de marele actor Aristide Demetriade si redescoperit in august 1985, inlaturand definitiv, in volumul In cautarea filmului pierdut (1988), o serie dintre erorile istoriografiei despre nasterea filmului romanesc de fictiune.
Tudor Caranfil este, din 1970, solicitat anual la Festivalul international de la Karlovy Vary, din 1980 este invitat permanent al Festivalului de la Berlin, unde a fost solicitat frecvent in juriul FIPRESCI, din 1993 este corespondent permanent al Agentiei Romane de Presa (AGERPRES) la festivalul de la Cannes si, in calitate de comentator al presei romanesti, participa la multe alte festivaluri cinematografice internationale, ca Los Angeles, Locarno, Oberhausen, Cottbus, Lubeck, Namur, Rotterdam, San Francisco, precum si la principalele festivaluri de film organizate in decursul anilor in Romania (Mamaia, Costinesti, TIFF etc.). Este laureat al Premiului „D.I. Suchianu”, 2011, „pentru intreaga cariera de critic si istoric de cinema”, distins, pentru contributia deosebita la dezvoltarea artei si culturii cinematografice romanesti, cu „Clacheta de Aur” a Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania in 2012 si cu Diploma pentru merite deosebite in cercetarea istoriei filmului romanesc de Arhiva Nationala de Filme. In 2013, UCIN (Uniunea Cineastilor din Romania) i-a decernat Premiul de Excelenta, omagiindu-i intreaga activitate.
Cumpara online „Dictionar subiectiv al realizatorilor filmului romanesc” de Tudor Caranfil