DEX-ul si sexul

 Radu Pavel Gheo

  • Editura: Polirom
  • Colectia: EGO. PUBLICISTICA
  • ISBN EPUB: 978-973-46-2963-3
  • ISBN PDF: 978-973-46-2964-0
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Hotarat lucru, cu Radu Pavel Gheo nu-i de joaca! A pus ochii pe tot ce-i roman, romanesc, Romania si, dupa cele doua carti care l-au consacrat – Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a si Romanii e destepti –, iata-l luand la intrebari DEX-ul si sexul. O face cu umor, cu o ironie tonica, uneori transanta, cu verva, inteligenta si o inventivitate de zile mari.

DEX-ul si sexul este, cu tot titlul sau provocator si ironia care explodeaza uneori in umor spumos, o carte despre bunul simt elementar si despre morala/lipsa de morala a societatii in care traim. Radu Pavel Gheo trece cu talent de la registrul jucaus in care abordeaza subiecte delicate precum lipsa cuvintelor „deocheate” din Dictionarul explicativ al limbii romane sau ambiguitatea involuntara a versurilor unui hit proletar, la tonul grav-sfichiuitor pe care i-l isca probleme ca umilinta profesorului roman sau obraznicia puternicilor zilei. In subsidiar insa, toate textele, chiar si cele aparent frivole, ascund o morala. Cititorul poate alege sa reflecteze asupra ei, dupa ce a savurat glazura de joc si parodie care face pasionanta lectura acestei carti.

Cred ca veti avea nevoie de mai putin de treizeci de zile ca sa descoperiti, in DEX-ul si sexul, un autor care scrie cu aceeasi placere despre sex si despre tara, doua subiecte inepuizabile, datatoare de frisoane si de speranta… (Ovidiu Åžimonca, ElleMan, 2005)

Intreaga carte este de fapt un fel de stat la taclale indelung cu cititorul, insa nu este in nici un caz lipsita de substanta. Teme grave alterneaza cu teme mai putin serioase, toate scrise cu umor. Din aceasta cauza cartea poate fi citita dintr-o rasuflare, de la prima pina la ultima pagina. (Szekely Csaba, A Hét, 2005)

O colectie de articole si eseuri publicate initial in Dilema veche si Suplimentul de cultura, in care mai toate cliseele sociale si culturale ale romanilor sint puse sub lupa, cu un umor neegalat decit de sarcasm… (Bogdan Perdivara, Evenimentul zilei, 2005)

Un joc inteligent, conceput cu umor, ironie si autoironie, joc ce se doreste interactiv, la capatul caruia firesc ar fi ca lectorul sa vada rapuse o suma de prejudecati ori clisee de esenta tare ce ne polueaza viata, ne propune Radu Pavel Gheo in cartea DEX-ul si sexul. (Mircea Morariu, Familia, 2006)


Etichete: ,