Ce stim despre arabi?

 Margaret K. Nydell


„Aceasta carte poate fi considerata un ghid, pe care l-am dorit usor si rapid de citit de catre cei care nu sunt specialisti in Orientul Mijlociu. Scopul acestei carti este sa-i ajute pe «amatori», in special pe occidentalii din America si Europa, in a-i intelege pe arabii zilelor noastre.

Aceasta inseamna trecerea in revista a schemelor de gândire, a relatiilor sociale si a modului de viata al arabilor urbani din secolul al XXI-lea. Majoritatea arabilor de astazi, adica cei pe care este posibil sa-i intâlnim personal sau in mass-media, fac parte, mai mult sau mai putin, din clasa mijlocie. Nu este vorba despre acei beduini exotici din desert. E timpul sa ne luam ramas bun de la «ethosul beduin».

Este esential sa privim arabii in mod realist, asa cum sunt ei astazi si sa nu incercam sa-i descriem si sa-i explicam din punct de vedere al istoriei Orientului Mijlociu, caci aceasta ne-ar duce in urma cu secole. Istoria antica si medievala nu poate explica motivele aparitiei unui anume tip de societate araba moderna. Au avut loc prea multe schimbari in ultimii 100 de ani, mai precis in ultimii 60 de ani.

Consider ca ati auzit destule despre Arabia preislamica, cuceririle musulmanilor, asasinii secolului al XI-lea, secolele de aur XII si XIII, haremuri, Casa Razboiului, dragomanii otomani etc. Cei mai multi dintre noi suntem constienti de gradul in care diferitele grupari nationale si culturale se comporta stereotip unele fata de altele, in relatii de la distanta sau dintre persoane. Când occidentalii si arabii interactioneaza si nu se inteleg unii pe altii, deseori se despart cu impresii mutual negative.“ – Margaret K. Nydell


Etichete: , ,