Armata de teracota. Primul imparat al Chinei si nasterea unei natiuni

 John Man

  • Editura: Litera
  • Colectia: Bestseller
  • ISBN EPUB:
  • ISBN PDF: 978-606-21-0084-1
  • Formate: PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

In anul 1974, niste tarani care sapau un put in actualul Xian au scos la iveala fragmente din cateva figuri de lut, deschizand astfel calea uneia dintre cele mai mari descoperiri arheologice din toate timpurile. Armata de teracota a fost o mare surpriza – in jur de 8 000 de razboinici si cai de lut in marime naturala ingropati in anul 210 i.Hr. ca o „armata a spiritelor“, menita sa pazeasca mormantul Primului Imparat.

Primul Imparat, stralucitul si crudul conducator care a unificat China si-a construit primul Mare Zid, era cuprins de paranoia si de o dorinta de a domina in viata de apoi asa cum facuse si in aceasta. Imprejurul uriasei sale movile funerare, deocamdata nedeschise, alte fose ascundeau o intreaga lume a spiritelor de demnitari, animatori, armuri si care de bronz.

1 000 de razboinici se afla acum alaturi de multe alte descoperiri intr-un spatiu care atrage in jur de doua milioane de vizitatori pe an. Pe masura ce lucrarile continua, cu siguranta ne mai asteapta si alte surprize. Dupa cum sugereaza John Man, ar mai putea fi descoperiti si alti razboinici. Intr-o buna zi, poate, movila funerara va fi si ea deschisa si comorile sale legendare vor vedea lumina zilei.

Impletind istorie si experienta capatata la fata locului cu prilejul calatoriilor sale in China, John Man ne povesteste cum si de ce au fost create aceste uluitoare artefacte.


Etichete: , ,