Zorba Grecul

 Nikos Kazantzakis

  • Editura: Humanitas
  • Colectia: Raftul Denisei
  • ISBN EPUB: 978-973-689-473-2
  • ISBN PDF: 978-973-689-474-9
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Zorba Grecul – de la celebrul film realizat in 1964 de Mihalis Kakoyannis si incununat cu 3 premii Oscar -, cu acest titlu a intrat in constiinta publicului de pretutindeni romanul lui Nikos Kazantzakis Viata si peripetiile lui Alexis Zorbas. Pentru tanarul narator intelectual, intalnirea cu Zorbas, intr-o dimineata cetoasa, pe tarmul Greciei continentale, se dovedeste providentiala: calauzit de noul sau prieten, acesta descopera atat frumusetea aspra a unei umanitati atemporale, cat si raspunsul la intrebarile metafizice care il condamnau la inactiune. Asemenea lui Falstaff sau lui Sancho Panza, Zorbas ii ofera o noua cheie a intelegerii lumii. Datorita lui, naratorul indrazneste sa caute dragostea; alaturi de el, asista neputincios la spectacolul violentei si al mortii.

„Alexis Zorbas este omul primitiv, acea forta a naturii care spulbera, uneori brutal, dilemele intelectualului, eliberandu-i sufletul de nelinistile otravitoare.” (Petros Haris)

„O calatorie palpitanta in universul insorit al spiritului omenesc. O capodopera fara varsta, asemenea Odiseei.” (The New York Times)

„Pe langă vitalul Zorbas, toti eroii literaturii moderne palesc.” (Time)

„Romanul debordeaza de bucuria de a trai.” (Times Literary Supplement)


Etichete: , , ,