Un tarm prea indepartat. Seductia frontierelor, frontierele seductiei

 Corina Ciocarlie

  • Editura: Cartea Romaneasca
  • Colectia: CRITICA SI ISTORIE LITERARA
  • ISBN EPUB: 978-973-46-3876-5
  • ISBN PDF: 978-973-46-3877-2
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Noul studiu de literatura comparata al Corinei Ciocarlie ne atrage prin „alertetea si precizia unei expuneri de superioara factura eseistica“, dupa cum spunea criticul literar Gabriel Dimisianu, dar ne si cucereste prin eruditie si demonstratii ingenioase.

Ca orice linie arbitrara, frontiera exista pentru a fi respectata de unii si transgresata de altii. Frontiera e cand bariera, cand punct de trecere – si deci presupune, din partea oricui evolueaza in vecinatatea ei, cand adaptare – repliere, cand razvratire – desprindere. Cele doua moduri de a gandi limita induc inevitabil doua moduri de a calatori, precum si doua moduri de a privi obiectul dorintei. Chemarea cunoscutului sau a necunoscutului? Rotire in cerc sau fuga perpetua? Odisee sau bildungs-roman? Penelopasau Calips? Eros sau seductie?

Eseul de fata propune o dubla incursiune – erotica si exotica – pe linia de hotar, in compania unor autori romani (Liviu Rebreanu, Gib I. Mihaescu, Mircea Eliade, Stefan Banulescu) distribuiti pe o scena romanesca mai larga, central-europeana sau balcanica (incluzandu-i, printre altii, pe Danilo Kis, Ismail Kadare, Ivo Andric, Milan Kundera, Peter Esterhazy, Constantin P. Kavafis ori Jaroslav HaSek). Mai devreme sau mai tarziu, eroii lor redescopera, pe cont propriu, un adevar vechi de cand lumea: daca seductie nu e, nimic nu e!


Etichete: , ,