Un soldat de nadejde

 Ford Madox Ford

  • Editura: ALL
  • Colectia: Iubiri de altadata
  • ISBN EPUB: 978-973-724-556-4
  • ISBN PDF: 978-973-724-532-8
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Ford Madox Ford, autor aproape necunoscut in spatiul literar romanesc, uimeste prin forta prozei sale, dar si prin profunzimea psihologica a personajelor, al caror registru emotional cuprinde atat inocenta imaculata, cat si gelozia otravita.

Doua cupluri aparent ideale se imprietenesc intr-o statiune din Europa. Edward reprezinta ofiterul ideal, chipes, generos si bland. Leonora e o doamna in adevaratul sens al cuvantului, iar Florence e o tanara culta si plina de viata. Însa pojghita de respectabilitate, perfectiune si devotament ascunde o tesatura primejdioasa si fragila de minciuni, adulter, pasiuni chinuitoare, disperare si incrancenare.

Pe masura ce povestea sotilor Ashburnham si a cuplului Dowell se desfasoara in mintea cititorului, in urma ramane interogatia amara a unuia dintre personaje: „Unde sunt toate fiintele stralucitoare, fericite si neprihanite din lumea asta? Unde-i fericirea?“

Ford Madox Ford (1837-1939) a fost un autor de romane, poet si redactor britanic. Ford s-a implicat in propaganda britanica de razboi si a lucrat pentru Biroul Propagandei de Razboi impreuna cu alti savanti si scriitori cunoscuti ai vremii, printre care John Galshworthy. S-a inrolat in armata la 41 de ani si a fost trimis sa lupte in Franta. Experientele sale pe campul de lupta i-au inspirat tetralogia Parade’s End (Sfarsitul paradei, 1924-1928). Cea mai cunoscuta opera a sa ramane romanul The Good Soldier (Un soldat de nadejde, 1915), pe care prestigioasa revista The Observer l-a inclus in lista celor o suta cele mai bune romane ale tuturor timpurilor.


Etichete: , , ,