Traiasca Revolutia! Cele mai importante 30 de revolte si revolutii din istorie

 Derry Nairn

  • Editura: Litera
  • Colectia: Bestseller
  • ISBN EPUB: 978-606-8494-80-7
  • ISBN PDF: 978-606-8494-81-4
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Revolutia pluteste in aer. Pretutindeni in Orientul Mijlociu, in Europa, in America si nu numai, 2011 a fost anul miscarilor de protest in masa – suprimate uneori in forta – si, mai presus de orice, al unei dorinte arzatoare de schimbare.

Si totusi, aceste miscari nu sunt fara precedent. Istoria abunda in asemenea exemple ale fortei populare in actiune, unele devenind legende nationale, unele fiind date uitarii, iar altele, supuse cenzurii aspre.

De la revolta lui Spartacus impotriva romanilor, in anul 73 i.Hr., la Primavara Araba din 2011, lucrarea de fata parcurge secole si continente, analizand nu mai putin de treizeci de revolutii care au dus la nasterea unor superputeri la nivel mondial, au zdruncinat imperii, au pus capat persecutiilor si nedreptatilor sociale, au intemeiat prima natiune de culoare independenta si au creat ideologii, eroi si noi curente culturale.

Pe langa miscarile ample, care au marcat epoci, precum Revolutia Franceza si cea Americana, Derry Nairn aduce in discutie si evenimente mai putin cunoscute, subliniind importanta revolutiilor care, desi au esuat – cum este cazul rebeliunii din Irlanda, in 1798 –, ne ajuta sa intelegem astazi, prin prisma traditiei revolutionare, lumea moderna, cu noile ei miscari de protest. Caci, indiferent cine l-a enuntat primul, Churchill sau Santayana, principiul va ramane mereu valabil: Cei care nu pot invata din istorie sunt condamnati sa o repete. Asadar, o lectie utila pentru membrii miscarii Occupy si pentru toti eroii din umbra, care asteapta sa iasa la lumina.


Etichete: , ,