Sub ochii Occidentului

 Joseph Conrad

  • Editura: Nemira
  • Colectia: Nemira Clasic
  • ISBN EPUB: 978-606-579-102-2
  • ISBN PDF: 579-102-2
  • Formate: ePub (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Romanul Sub ochii Occidentului, aparut pentru prima oara in 1911 si considerat una din operele majore ale lui Joseph Conrad, evoca ferocitatea unui regim autocratic, starea Rusiei si a reactiilor morale si emotionale ale temperamentului rus sub presiunea abuzului tiranic. Dincolo de opiniile drastice despre caracterul rus, romanul se dovedeste a fi o replica la Crima si pedeapsa de Dostoievki.

Razumov, un stralucit student din St. Petersburg, preocupat mai ales de munca lui, de studii si de propriul viitor, afla cu indiferenta de asasinarea unui tiranic om de stat. Ajuns acasa, il gaseste chiar pe anarhistul criminal, colegul sau, Victor Haldin, care se ascundea de justitie in apartamentul acestuia. Studentul Razumov il tradeaza pe colegul Haldin, nu inainte de a avea conflicte mentale si ezitari destul de asemanatoare cu cele ale lui Raskolnikov inaintea faptei. Ezitarile, incercarile de debarasare, tradarea si interogatoriul sunt si ele destul de dostoievskiene, transcrise insa in alt spirit.

Sub ochii Occidentului releva antipatia lui Conrad fata de Rusia autocratica […], o antipatie ce-si gasea metafizica in sondarea. Cu toate intentiile polemice, calitatile si coerenta lui il indreptatesc la titlul de singurul roman dostoievskian notabil din literatura engleza.“ – Alexandru Vlad 


Etichete: , ,