Spioni la Vatican

 John Koehler

  • Editura: Litera
  • Colectia: Bestseller
  • ISBN EPUB: 978-606-21-0002-5
  • ISBN PDF: 978-606-21-0003-2
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Non abbiate paura! Nu vă fie teamă!

Cuvintele rostite de papa Ioan Paul al II-lea în octombrie 1978, la inaugurarea pontificatului său, aveau să trezească în sufletele polonezilor È™i ale tuturor celor oprimaÈ›i de comunism dorinÈ›a de a fi liberi È™i curajul de a lupta pentru libertate. În următorii ani, papa a devenit cel mai puternic simbol al luptei anticomuniste. Uniunea Sovietică îl considera pe Ioan Paul al II-lea (È™i, implicit, Biserica Catolică) o ameninÅ£are la adresa stabilităţii în Europa de Est È™i inamicul numărul unu al statului. Deloc surprinzător, KGB-ul a pus la punct o reÈ›ea impresionantă de spioni È™i agenÈ›i dubli È™i chiar a încercat să-l asasineze pe papă.

Paradoxal însă, cu cât erau mai persecutaÅ£i pentru credinÈ›a lor, cu atât oamenii erau dispuÈ™i să-È™i riÈ™te viaÈ›a pentru libertate. Dovezile lor de curaj sunt impresionante, aÈ™a cum impresionante sunt, dar în sens negativ, cazurile preoÅ£ilor care ÅŸi-au trădat biserica, trecând de partea celui mai mare duÅŸman al acesteia, regimul comunist.

Jurnalist ÅŸi ofiÅ£er în rezervă al serviciului de informaÅ£ii al Armatei SUA, John Koehler prezintă cititorilor documente ÅŸi transcrieri ale unor stenograme necunoscute până acum, realizând o cronică fără precedent a Războiului Rece dus de URSS împotriva Bisericii Catolice È™i contribuind, astfel, decisiv la cunoaÈ™terea istoriei secolului XX.


Etichete: ,