Ru

 Kim Thuy

  • Editura: Spandugino
  • Colectia: Carti din buzunarul dinspre inima
  • ISBN EPUB: 978-973-88796-7-6
  • ISBN PDF: 88796-7-6
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

In limba vietnameza, „ru” inseamna leagan, cantec de leagan si aceasta sintagma plina de poezie da numele romanului in care Kim Thuy inchide povestea exilului familiei sale catre noua lume a libertatii dupa ocuparea Vietnamului de catre comunisti. Romanul a fost finalistul multor premii literare in 2010 si 2011 si a obtinut urmatoarele premii literare:

Marele premiu RTL-Lire 2010 (Salonul de carte de la Paris 2010)

Premiul literar al Guvernatorului General 2010, categoria romane si nuvele (Canada)

Marele premiu al Salonului de carte de la Montreal 2010, eseu

Premiul Mondello pentru multiculturalitate 2011 (Italia)

Scris cu o mare libertate narativa, romanul face apel mai mult la limbajul poetic, liric, plin de sensibilitate decat la marile spatii epice. Astfel, limitele de spatiu si timp sunt fara incetare transgresate, perturband firul narativ al extraordinarei aventuri catre libertate a unei intregi familii, a unui intreg popor silit sa cunoasca drumul emigratiei. Cartea retraseaza drumul parcurs de familia An Thin din momentul plecarii pe mare intr-o ambarcatiune periculoasa, oprirea in lagarul de refugiati din Malaezia cu toate conditiile extrem de dificile la care trebuie sa faca fata si apoi sosirea in Canada.

Urmeaza lupta de adaptare la aceasta lume noua, construita pe doua axe esentiale, prima fiind ospitalitatea gazdelor iar cea de-a doua, efortul noilor veniti de a intelege si de a se adapta la noua lume. Pe tot parcursul romanului, personajul Nguyen An Thin apare sub numeroase fatete, copil, adolescenta, adulta devenita mama, avocata intorcandu-se in patria natala in cautarea copilariei si a radacinilor sale, in fine, o fiinta a carei identitate si deplina implinire se conjuga acum cu realitatea Canadei, tara care a primit-o cu muzica si caldura umana ale unui ru care este acum noul ei cantec de leagan.


Etichete: , ,