Proza cu amanuntul
Dan Lungu
- Editura: Polirom
- Colectia: EGO. PROZA
- ISBN EPUB: 978-973-46-2804-9
- ISBN PDF: 978-973-46-2805-6
- Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
- Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor
Editia a II-a revazuta
„Autorul simte cehovian si vede gogolian, atmosfera prozelor sale e insa kafkiana; microrealismul alcatuit din prefabricate postmoderne ascunde drame abisale. Dan Lungu exceleaza in surprinderea penibilului micilor acte ratate, sunt proze ale intimitatii ratate. Antieroii sai evadeaza sporadic in reverii, fabulos oniric, nostalgii, problematizari, taclale, dar sfarsesc prin a recadea in plasa de siguranta a banalului.”
(Paul Cernat)
„Ca prozator, Dan Lungu este foarte convingator. „Dur” si matur, cu stiinta si putinta constructiei unui personaj, cu o viziune sumbra asupra lumii, pe care o exprima fara prea multe menajamente pentru sensibilitatile cititorului, incercand mai mereu sa-si rasuceasca ingenios povestirile, astfel incat acelasi cititor sa nu aiba motive de plictiseala, cu doua-trei „caderi” datorate tocmai acestei ingeniozitati cu orice pret („Eroi si eroi…”, „Fotografiile matusii Eliza”), Dan Lungu este un tanar prozator de indiscutabil talent.” (Daniel Cristea-Enache)
„Nu exista proza in acest volum peste care sa treci plictisit sau care sa-ti „trezeasca” indiferenta critica. Sunt toate scrise cu un condei sigur, in registrul unui realism temperat, sagetat pe alocuri (in partile esentiale) de unde lirice.” (Bogdan-Alexandru Stanescu)
„Dan Lungu s-a remarcat mai ales prin efortul de a „textualiza” realitatea, de a o stiliza mutand-o in scriitura. Fictiunile sale, fie ca e vorba de cele amplu sistematizate sub forma romanesca, ca in Raiul gainilor, fie crosetate minimalist, pe spatii de scurta respiratie, in prozele scurte, confirma un program coerent articulat, o poetica deloc simplista, desi simpla in aparenta, pe care insusi autorul a definit-o cel mai bine, asezand-o pe frontispiciul unei carti: Proza cu amanuntul.” (Bogdan Cretu)
„Una dintre cele mai provocatoare si, artistic, mai bine realizate carti de proza scurta aparute la noi dupa l990.” (Cristian Teodorescu)