Performanta scolara. Determinanti individuali si contextuali in adolescenta

 Loredana Ruxandra Gherasim, Simona Butnaru


Cum pot fi ajutati elevii sa-si optimizeze performantele scolare? Exista diferente culturale in ceea ce priveste practicile educationale aplicate in familie si efectele lor asupra invatarii? Cum pot fi evitate starile afective negative si cum pot fi stimulate starile pozitive asociate invatarii? Volumul raspunde la aceste intrebari, prezentand tendintele de evolutie a performantei scolare, abordarea ecologica a succesului scolar, precum si rolul suportului scolar si familial in determinarea performantelor scolare. Pe langa rezultatele cercetarilor contemporane privind rolul orientarii motivationale asupra performantei scolare, sunt expuse cercetari originale recente realizate la nivelul populatiei scolare romanesti si strategii educationale ameliorative. Valoarea metodologica si didactica recomanda volumul atat profesorilor si studentilor de la facultatile de psihologie si stiinte ale educatiei, cat si cadrelor didactice din invatamintul preuniversitar, consilierilor scolari si specialistilor in politici educationale.

Loredana Ruxandra Gherasim este conferentiar la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi. Doctor in psihologie (2007) al aceleiasi universitati, cu o teza care a vizat aplicarea modelului neajutorarii invatate pentru explicarea performantelor academice. A realizat o serie de cercetari pe tema atribuirii, motivatiei academice, optimismului, suportului social si stereotipului de gen. A publicat articole in reviste internationale si nationale (Substance Use and Misuse, Educational Studies, International Journal of Learning, Annals of Psychology, Annals of Educational Sciences, Revista de Psihologie Sociala) si a participat la numeroase conferinte internationale. Este autoarea volumului Neajutorarea invatata. Concepte si aplicatii (2009) si coautoarea mai multor volume din domeniul psihologiei sociale si pozitive.

Simona Butnaru este conferentiar in cadrul Departamentului de Stiinte ale Educatiei al Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi. A obtinut titlul de doctor cu teza Principii si strategii de structurare a unui curriculum scolar intercultural. A scris lucrari in domeniul pedagogiei interculturale, dezvoltarii curriculare si formarii formatorilor. Domeniile sale de interes includ pedagogia generala, pedagogia interculturala, consilierea educationala si orientarea vocationala. Activitatea sa de cercetare din ultimii ani s-a concentrat asupra efectelor unor factori contextuali din mediul familiei si al scolii in interactiune cu factori individuali nonintelectuali asupra rezultatelor invatarii in adolescenta.


Etichete: , , , ,