Opere II: Marocco (1)

 George Balaita

  • Editura: Polirom
  • Colectia: OPERE.George Balaita
  • ISBN EPUB: 978-973-46-3228-2
  • ISBN PDF: 978-973-46-3229-9
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

In acest volum sunt reunite prozele scurte scrise intre 1958 si 1967 si publicate sub titlul Noptile unui provincial si romanul Intamplari din Noaptea Soarelui de Lapte (1967).
 
„Pentru cine nu stie, marocco este un joc asiatic cu bete subtiri. Iti trebuie ceva indemanare ca sa le extragi din gramada fara sa le clintesti pe toate celelalte. Jocul este unitatea cu care se poate masura hazardul. La limita hazardului se afla si selectia facuta in vederea acestui grupaj, un test de rezistenta, pana la urma. Asezandu-le gramada, smulgand apoi din trecutele proze fir cu fir, alegand piese din toate etapele de creatie, renuntand la altele ce ar fi facut, si ele, fata cu brio presupusei uzuri temporale, George Balaita castiga pariul cu gravitatia. Toate, dar absolut toate prozele, de la cele pe teme «taranesti», traditionale, pana la cele mai experimentaliste bucati, isi pastreaza intacta adresabilitatea.” (Nicoleta Salcudeanu)
 
„Balaita se afla in largul sau cand arunca o privire radiografica asupra fiintelor si lucrurilor din realitatea zilnica inconjuratoare, surprinzandu-le umbrele interioare, invizibile cu ochiul liber. Un fantastic de tip foarte aparte, insolit, natural, s-ar putea spune in mod paradoxal, tisneste din acuitatea observatiei fixe, staruitoare, perforante asupra banalului, ca la Kafka.” (Ov.S. Crohmalniceanu)
 
„Ceea ce impresioneaza la George Balaita in primul rand este exceptionala forta a concretului sensibil, plastic, complexul de senzatii ce infuzeaza celor mai multe aspecte o doza masiva de real.” (Paul Georgescu)


Etichete: , , ,