O femeie la fereastra

 Pierre Drieu la Rochelle

  • Editura: Polirom
  • Colectia: BIBLIOTECA POLIROM. Esential
  • ISBN EPUB: 978-973-46-4028-7
  • ISBN PDF: 978-973-46-4029-4
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Romanul O femeie la fereastra a fost ecranizat in 1976, cu Romy Schneider, Philippe Noiret si Victor Lanoux in rolurile principale.

Poveste de dragoste intre o aristocrata, marchiza Santorini, si un comunist, Michel Boutros, O femeie la fereastra este deopotriva marturia aspiratiei autorului de a se sacrifica pentru o cauza in care crede.

In 1936, aflata in Grecia, unde sotul ei este diplomat, Margot Santorini traieste o viata searbada pana cand, intr-o seara, de la fereastra camerei sale de hotel, vede un barbat urmarit de politie si decide sa-i ofere o ascunzatoare. Fugarul se dovedeste a fi Michel Boutros, un militant ostil regimului. Curajul, idealismul si umanitatea tanarului o seduc imediat pe Margot.

„Mi-am imaginat o femeie tinara, frumoasa, bogata, marchiza Santorini. Printr-o intamplare, ea il scapa din mainile politiei din Atena, unde sotul ei e diplomat, pe un tanar comunist, Michel Boutros. Margot Santorini se indragosteste de Boutros. Dar ce poate ea iubi la acest om, care-i spulbera toate prejudecatile? Faptul ca e un baiat frumos? Si asta, dar explicatia este insuficienta, de vreme ce Margot e o femeie dificila. Ea crede ca intrezareste in el un personaj de mare viitor, sortit unui destin important si alaturi de care va trai o aventura intensa. In ceea ce-l priveste, Boutros o iubeste pe Margot, dar ii intuieste intentiile. Mai exact, intelege ca Margot iubeste in el burghezul care era inainte sa devina comunist. E ingrozit.

Aici e punctul esential al cartii mele: va accepta oare Boutros, inspirat de anticul oracol din Delfi, pe care se duce sa-l consulte impreuna cu Margot, faptul ca femeia, animata intotdeauna de realism, nu poate iubi un barbat decat pentru forta si prestigiul lui?“ – Pierre Drieu la Rochelle

Romancier, eseist si jurnalist, fost combatant in Primul Razboi Mondial, Pierre Drieu la Rochelle (1893-1945) este una dintre figurile controversate ale literaturii franceze prin optiunile sale ideologice. Autointitulat „socialist fascist“, colaboreaza cu regimul nazist de ocupatie, dar salveaza vietile mai multor scriitori persecutati, precum Jean-Paul Sartre si Jean Paulhan. A debutat in 1917 cu volumul de poezii Interrogation (Interogatie). In romane precum Barbatul coplesit de femei (1925), Focuri vii (1931) ori Gilles (1939) abordeaza teme ca decadenta burgheza, experienta seductiei ori angajarea sociala. Se sinucide in 1945, dupa alte doua incercari esuate de a-si pune capat vietii.


Etichete: , ,