Literatura romana sub comunism. 1948-1964. Vol. I

 Eugen Negrici

  • Editura: Cartea Romaneasca
  • Colectia: CRITICA SI ISTORIE LITERARA
  • ISBN EPUB: 978-973-46-2617-5
  • ISBN PDF: 978-973-46-2618-2
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Literatura romana sub comunism. 1948-1964 este primul volum din noua versiune substantial revizuita a sintezelor anterioare ale profesorului Eugen Negrici despre poezia si proza din Romania comunista. Panorama a compromisurilor si manipularilor propagandistice, studiul cucereste printr-o combinatie specifica de nerv polemic, subtilitate critica si spirit sistematic, propunand o abordare lipsita de menajamente a unei epoci ce nu inceteaza sa provoace controverse. Un bestseller critic si o carte imposibil de evitat pentru cei care vor sa inteleaga mai bine cum a supravietuit literatura romana in vremuri de restriste.
 
Literatura romana sub comunism nu este o istorie literara in acceptia obisnuita a termenului, intrucat nu-si propune sa inregistreze metodic productia literara din perioada 1948-1989. Ea urmareste cu deosebire evolutia fenomenului artistic romanesc in conditiile tragice ale unei societati opresive si eforturile exceptionale ale scriitorilor romani de a gasi caile si mijloacele prin care sa faca sa functioneze, cu cat mai putine concesii, institutia literaturii.
Renuntand la primul capitol al cartii – cel dedicat istoriei raportului literaturii cu propaganda, in acelasi timp cel vinovat de „partinire” – aceasta a II-a editie va fi scutita de asprimi, incrancenari si lamentatii. Ceea ce va produce, poate, dezamagire in randul celor care considera ca asemenea rabufniri neacademice au, totusi, noima lor, dupa anii de teroare fizica si psihica.” (Eugen Negrici)


Etichete: , , ,