Iubire si neiubire de teatru

 George Banu

  • Editura: Polirom
  • Colectia: EGO-GRAFII
  • ISBN EPUB: 978-973-46-4026-3
  • ISBN PDF: 978-973-46-4027-0
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Ii putem prefera pe Mozart lui Bach si pe Dostoievski lui Tolstoi, dar nimeni nu va indrazni sa respinga muzica sau literatura. In schimb, numerosi sunt cei care, creatori sau spectatori, se afirma ca fiind refractari la teatru sau, dimpotriva, se prezinta ca partizani pasionati ai acestuia. Pornind de la texte, marturii si multiple experiente scenice, George Banu confirma sfasierea insolubila intre iubirea si neiubirea de teatru. Denuntand iluziile si reveland optiunile, vechi sau recente, inselatoriile sau adevarurile, autorul se confrunta cu marile intrebari ale teatrului: cum sa alegi intre imaginarea si incarnarea vietii? Ce alegi? Poti sa alegi?

O carte a interogatiilor esentiale, semnata de un autor care s-a luptat zilnic cu increderea si neincrederea in teatru. Destin personal, destin al unei arte. O antologie concentrata de texte istorice ii permite cititorului sa exploreze datele procesului intentat teatrului din Antichitate pana azi.

George Banu (n. 22 iunie 1943) este eseist si profesor universitar de studii teatrale. Stabilit la Paris din 1973. A facut parte din echipa de conducere a celebrei reviste Travail theatral si a fost redactor-sef al revistei Arta teatrului (1981-1988), publicata de Theatre National Chaillot, condus pe atunci de Antoine Vitez. Director artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor in anii 1991-2000. Ales de trei ori presedinte al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru, este in prezent presedinte de onoare al acesteia. Este, de asemenea, presedintele Premiului Europa pentru teatru. A fost de doua ori laureat al UNITER, iar in 2007 a primit Premiul Prometheus pentru intreaga activitate. Conduce revista Alternatives theatrales si coordoneaza colectia „Le Temps du theatre“ la Editura Actes-Sud. A primit titlul de doctor honoris causa al mai multor universitati romanesti si europene. A predat in Statele Unite, Canada, China si a animat evenimente teatrale in diverse capitale ale lumii. Este membru de onoare al Academiei Romane. Responsabil (alaturi de Mihaela Tonitza-Iordache) al reputatei antologii Arta Teatrului si coordonator al volumelor colective Teatrul de arta, o traditie moderna, Repetitiile si teatrul reinnoit, De la vorba la cantec. Recent i-a fost consacrat volumul de studii si eseuri Calatoriile sau orizontul teatrului, avandu-i ca autori, printre altii, pe Eugenio Barba, Peter Brook, Andrei Serban, Ariane Mnouchkine si Radu Penciulescu. Cartile sale au fost traduse in numeroase limbi. In limba romana a publicat lucrarile: Teatrul memoriei, Rosu si aur, Actorul pe calea fara de urma, Livada de visini, teatrul nostru, Trilogia indepartarii (Odihna, Noaptea, Uitarea), Ultimul sfert de secol teatral, Shakespeare, lumea-i un teatru, Reformele teatrului in secolul reinnoirii. De asemenea, in ultimii ani i-au aparut doua carti dedicate relatiei dintre teatru si pictura: Spatele omului si Cortina sau fisura lumii. De acelasi autor, la Editura Polirom au aparut: Peter Brook. Spre teatrul formelor simple (2005) si Scena supravegheata. De la Shakespeare la Genet (2007).


Etichete: ,