Iosif si fratii sai. Vol. II. Iosif in Egipt

 Thomas Mann

  • Editura: Polirom
  • Colectia: Top 10+
  • ISBN EPUB: 978-973-46-3918-2
  • ISBN PDF: 978-973-46-3919-9
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Usarsif, al doilea nume al de doua ori nascutului cu nume uitat Iosif, isi continua, alaturi de batranul sau salvator, calatoria catre Egipt. Va ajunge la palatul lui Petepre, mare dregator al faraonului si mandru „Purtator de-a dreapta al evantaiului“, va deveni pentru a doua oara marfa, vanduta cu pretul unui vitel si al unor mirodenii. Invata sa se apropie de Stapan, luand slujba unui prieten drag, plecat pe alt taram, iar al treilea nume al sau, Gura, nascut deopotriva din uimirea si admiratia multimii de slujitori ai palatului, ii deschide calea catre lucruri fericite, dar nu intotdeauna ravnite.

„Ma iubesti, Usarsif, zeu intrupat in sclav, soimul meu ceresc, ma iubesti, oare, asa cum te iubesc eu, inca de mult, cu voluptate si chin? Iti arde si tie sangele de dor dupa al meu, cum imi arde mie sangele dupa tine, incat a trebuit sa-ti pictez scrisori dupa o lupta indelungata, vrajita cum sunt de umerii tai aurii si de faptul ca toti te iubesc, si mai ales de privirea ta de zeu, sub care trupul mi s-a prefacut, iar sanii mi-au crescut, ajungand ca fructele iubirii? Culca-te cu mine! Daruieste-mi, daruieste-mi tineretea si splendoarea ta, iar eu iti voi darui o voluptate cum n-ai visat, stiu eu ce spun! Lasa capetele si picioarele noastre sa stea laolalta, sa ne fie nespus de bine si sa murim unul intr-altul, caci nu mai pot indura sa traim in doi, unul intr-o parte, celalalt in alta!“

Laureat al premiului Nobel pentru Literatura in 1929, Thomas Mann este privit drept cel mai mare scriitor german al secolului XX. Nascut la Lubeck, in 1875, fiul unui negustor si al unei descendente cu sange creol dintr-o familie de fermieri germani, va pleca alaturi de familie la Munchen. Dupa terminarea scolii lucreaza in biroul unei companii de asigurari si frecventeaza cursuri de istorie, economie, istorie a artei si literatura la Universitatea Ludwig Maximilian. Va petrece un an in Italia, alaturi de fratele sau; publica primul volum de povestiri si incepe lucrul la romanul Casa Buddenbrook (aparut in 1901). In 1933 se muta in Elvetia, in 1936 pierde cetatenia germana, iar trei ani mai tarziu emigreaza in America. Preda pentru o vreme la Universitatea Princeton si se muta apoi in Los Angeles. La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial se va reintoarce in Elvetia, la Zurich, unde va ramane pana la moarte, in 1955. Printre operele sale traduse in limba romana se mai numara Doctor Faustus, Moartea la VenetiaMuntele vrajit, Tonio Kröger, Marturisirile escrocului Felix Krull, Alesul.


Etichete: , ,