Ion Iliescu. Fragmente de viata si de istorie traita

 Ion Iliescu

  • Editura: Litera
  • Colectia: Bestseller
  • ISBN EPUB: 978-606-600-582-1
  • ISBN PDF: 978-606-600-968-3
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

„Am implinit, la 3 martie anul acesta, 81 de ani. O viata de om, cu bune si mai putin bune. Am fost martor si actor al multor evenimente, dintre care unele au schimbat cursul istoriei. In cateva dintre aceste schimbari se poate gasi si contributia mea.

[…] Trecerea in revista a istoriei celor 21 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, cu reusite si nereusite, cu experiente pozitive si negative, cu bune si cu rele, trebuie sa fie prilej de invataminte pentru toti, sa ne inspire pentru a gasi caile cele mai potrivite de redresare si de cuplare a Romaniei la procesul in curs de constructie europeana, in conditiile adancirii procesului amplu de globalizare a economiei si a vietii sociale, in beneficiul tuturor cetatenilor tarii.“

 „Sunt un om de stanga, nu neg si nu-mi reneg trecutul. Mi-l asum, cu toate ale lui. Dar nimeni nu-mi poate reprosa lipsa bunei-credinte in ceea ce am facut. Si nici faptul ca nu as fi evoluat, ca nu as fi invatat din lectiile pe care viata si oamenii mi le-au dat.

[…] Nu m-a interesat puterea in sine si nu am folosit puterea pe care am avut-o pentru a face rau sau in interes personal. Puterea devine interesanta doar in momentul in care ai un proiect, si ea devine un instrument pentru materializarea lui.

Nimic nu corupe mai mult decat puterea. Si trebuie sa fii, moral vorbind, extrem de puternic pentru a nu te lasa corupt de putere. Imi place sa cred ca pe mine puterea nu m-a corupt. Multi au fost uimiti de modul firesc in care s-a facut transferul de putere in 1996, dupa ce domnul Emil Constantinescu a castigat alegerile prezidentiale. Cei care se asteptau la altceva nu ma cunosc. Nu mi-am dorit puterea, in 1989, ci mi-am asumat o responsabilitate. Era normal sa fiu primul care sa respecte regulile la structurarea carora lucrase.

[…] Formal, suntem o tara cu toate institutiile si mecanismele unei tari europene, membra a Uniunii Europene. In realitate, lucrurile sunt departe de a fi normale. Am fost si sunt constient de faptul ca acestea sunt marile noastre slabiciuni, cele care ne impiedica sa progresam. Nu stiu sa existe o solutie miraculoasa care sa ne vindece de aceste pacate. Cred doar ca libertatea de circulatie si dreptul romanilor de a munci in Europa vor permite, in timp, schimbarea profunda a Romaniei.“

Ion Iliescu


Etichete: , ,