Intalniri cu Solomon Marcus (II volume)

 Autor colectiv

  • Editura: Spandugino
  • Colectia: Distinguo
  • ISBN EPUB: 978-606-92895-6-3
  • ISBN PDF: 92895-6-3
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Volumul incepe cu doua texte semnate de Solomon Marcus, care ne ajuta sa-i intelegem viata si ideile calauzitoare. Ele completeaza fericit prezentarea operei sale si a impactului ei.

Titlul cartii exprima exact scopul urmarit: sa stranga laolalta marturii din partea celor care s-au intalnit, in cele mai variate imprejurari, cu Solomon Marcus. Varietatea celor peste 450 de raspunsuri provine, in primul rand, din varietatea preocuparilor lui Solomon Marcus, care a explorat, succesiv sau concomitent, domenii ale matematicii, lingvisticii, informaticii, poeticii, semioticii, antropologiei culturale, a aplicat matematica in stiinte ale naturii si in cele ale societatii, s-a preocupat de istoria si de filosofia stiintei si de relatia stiintei cu literatura, cu arta si cu religia, s-a implicat in problemele educatiei (la toate nivelurile ei), in cele ale cercetarii si in cele ale starii culturale a societatii. Cei care contribuie la realizarea volumului de fata provin in principal din unul sau altul dintre domeniile specificate mai sus, adica, practic, din cvasitotalitatea domeniilor culturii: matematicieni, informaticieni, lingvisti, scriitori, oameni ai scolii, mecanicieni, fizicieni, chimisti, ingineri, medici, istorici, sociologi, economisti, finantisti, filosofi, arhitecti, arheologi, muzicieni, jurnalisti; sunt prezenti si un geograf, un documentarist, un pictor, un logician, un regizor.

Cele mai multe dintre colaborari sunt rezultatul invitatiei primite din partea editorilor. S-a considerat insa necesar ca lor sa li se adauge si altele: marturii publice din partea unor personalitati disparute, cum ar fi fosti profesori ai lui Solomon Marcus, fosti colegi si fosti discipoli de mare valoare, scriitori si alti oameni de cultura, cercetatori, fosti studenti ai lui Solomon Marcus etc.; reactii semnificative identificate in presa, in reviste de cultura; recenzii si citari semnificative, in reviste sau carti de cultura, in reviste sau carti de specialitate (la toate acestea, nu se punea problema de a le reproduce in totalitate; ele sunt de ordinul miilor, cum se poate vedea in prezentarea operei lui Solomon Marcus, in prima parte a lucrarii; au fost reproduse, aproape la intamplare, doar cateva, ca ilustrare a acestui tip de reactii la activitatea sa).

Sunt reproduse si fragmente din doua scrisori personale: una, trimisa de la Departamentul de Matematica al Universitatii din California, San Diego, in 1991, de catre fostul sau student si apoi doctorand, decedat intre timp, Stefan Buzeteanu, iar cealalta, recenta, din partea unui taran din judetul Dolj, care s-a vazut dezarmat in a o lamuri pe nepotica sa asupra faptului ca regula de formare a numelor numerelor de la 11 la 19 este diferita de regula de formare a numelor numerelor de la 21 la 29.


Etichete: , ,