Drumul

 Vasili Grossman

  • Editura: Polirom
  • Colectia: BIBLIOTECA POLIROM
  • ISBN EPUB: 978-973-46-3128-5
  • ISBN PDF: 978-973-46-3129-2
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Volumul de fata aduce laolalta povestiri, nuvele, eseuri, articole si scrisori, oferindu-ne o perspectiva mai larga asupra vietii si operei lui Vasili Grossman. Cititorul va descoperi de aceasta data nu doar scriitorul disident, ci un autor viu, care contureaza cu entuziasm si idei socialiste, dar care surprinde cu subtilitate si miscari sufletesti opuse orbirii ideologice. In sine, Drumul ofera prilejul de a intilni fragmente ale unui scriitor confirmat al anilor ’30-’40, precum si texte ale unui observator fin al fenomenului totalitar.
Din selectia povestirilor fac parte „In orasul Berdicev” din 1934 (orasul natal al lui Grossman, din Ucraina de astazi), precum si una dintre lucrarile sale mai tirzii, „Mama”, o povestire despre viata unei fetite adoptate de un membru aflat la conducerea NKVD-ului, care ajunge in orfelinat dupa destituirea tatalui ei, fara sa-si aminteasca multe despre parintii adoptivi, parte esentiala dintr-un cosmar colectiv de care toata lumea isi dorea sa uite. Volumul include, de asemenea, textul complet al infioratoarelor relatari de la Treblinka – o prima analiza a mecanismelor care pun in miscare un lagar al mortii, studiul „Madona Sixtina” – o meditatie asupra artei si atrocitatii, precum si doua scrisori ale autorului adresate mamei sale moarte, in vremuri dintre cele mai sumbre.
 
„Povestirile adunate in acest volum dezvaluie detalii mai putin cunoscute ale vietii in Rusia sovietica si arata preocuparile lui Grossman fata de indoielile si teroarea ce macina umanitatea.” (The Guardian)
 
„Toate povestirile lui Vasili Grossman ii arata abilitatea de a alege tocmai acele momente hotaritoare pentru soarta unui om si de a le pune in mijlocul celor mai importante evenimente ale timpului sau. Astfel iese la suprafata caracterul personajelor.” (Times Literary Supplement)
 
„Povestirile lui Grossman sint atit de emotionante pentru ca autorul lor nu cosmetizeaza perspectiva asupra personajelor si asupra situatiilor in care se afla acestea. Ele combina relatarea jurnalistului cu fascinatia fata de felul in care oamenii indura cele mai neplacute evenimente din istoria lor.” (Metro)


Etichete: , ,