Compunerile scolare pentru gimnaziu

 Elena Sandu

  • Editura: Polirom
  • Colectia: GYMNASIUM
  • ISBN EPUB: 978-973-46-4002-7
  • ISBN PDF: 978-973-46-4003-4
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Volumul contine indrumari eficiente privind realizarea tuturor tipurilor de compuneri prevazute de actuala programa scolara: intelegerea tipului de compunere, echilibrarea partilor componente, principiile si regulile ce trebuie respectate, elementele de compozitie si structura (titlul, corpul textului, paragraful), calitatile pe care trebuie sa le aiba o compunere (coerenta, logica, unitatea, claritatea, precizia, concizia, corectitudinea, proprietatea termenilor) si strategiile de redactare. Noua editie propune strategii de structurare a planului si a diferitelor tipuri de compuneri, organizatori textuali, marcatori de relatie, conectori logici, campuri lexicale adecvate fiecarei compuneri. Numeroasele exercitii si exemple practice care insotesc expunerile teoretice contribuie la formarea unui limbaj adecvat si dezvoltarea competentei de structurare si redactare a compunerilor.

Din cuprins: Ce este un text/ ocompunere? Cum structurezi un text? Cum asiguri coerenta textului? Cum te exprimi intr-o compunere? Structuri textuale prototipice: textul narativ, descriptiv, dialogat, argumentativ; Scrieri functionale: cererea, invitatia; Scrieri reflexive: scrisoarea, relatarea unor intamplari si evenimente personale, exprimarea propriilor sentimente cu ocazia unui eveniment personal, social sau cultural, argumentarea unui punct de vedere personal, exprimarea opiniei despre fapte – persoane -teme de interes pentru elevi; Compuneri vizand scrierea despre textul literar: rezumatul, argumentarea – motivarea genului literar sau a speciei literare, caracterizarea unui personaj literar; Exprimarea unei pareri – aunui punctde vedere propriu despre un text literar.

Elena Sandu, profesor titular de limba si literatura romana, timp de 27 de ani, la Scoala nr. 193, Bucuresti, sector VI, la catedra de limba romana, aria curriculara Limba si comunicare, sef de catedra si de arie curriculara, membru in Comisiile Centrale de organizare a olimpiadelor, de pregatire a elevilor din loturile olimpice pentru fazele pe sector, municipiu, nationala. Articole si carti publicate: „Ioan Nenitescu, Tara mea“, in Limba si literatura romana, nr. 1 (ianuarie-martie), an XII, 1983; „O abordare sociolingvistica a desemnarii personajelor in romanul social cu aplicatie la romanul Ion de Liviu Rebreanu“, in Limba Romana, nr. 1 (ianuarie-februarie), an XXXVI, 1987; Limba romana. Teorie, dificultati, exercitii, teste-grila. Subiecte pregatitoare pentru examene si concursuri, Icar, 2002 (in colaborare cu Maria Arnautu); Limba romana. Concepte, aplicatii, teste pentru gimnaziu si examenul de capacitate, Polirom, 2002; Literatura si gramatica romana pentru gimnaziu si examenul de capacitate, Polirom, 2002, avizata de Directia Generala a Invatamantului Preuniversitar a Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru a fi folosita in scoli ca material auxiliar; Compunerile scolare, Polirom, 2004, 2008, 2009, 2011, 2012; Textul literar in versuri. Compuneri si teste, Polirom, 2008; Limba romana. Ghid pentru tezele semestriale, Polirom, 2008. In anul 2007, Ministerul Educatiei si Cercetarii i-a acordat distinctia Diploma de Excelenta.


Etichete: , , ,