Cartea soaptelor

 Varujan Vosganian

  • Editura: Polirom
  • Colectia: FICTION LTD
  • ISBN EPUB: 978-973-46-2103-3
  • ISBN PDF: 978-973-46-3058-5
  • Formate: ePub (Adobe DRM) sau PDF (Adobe DRM)
  • Compatibil cu: PC/Mac, iPad/iPhone, Android, Nook, Sony, Trekstor

Premiul „Cartea anului 2009”, acordat de Romania literara, cu sprijinul Fundatiei Anonimul

 

Cartea soaptelor incepe intr-un registru pitoresc, pe o straduta armeneasca din Focsaniul anilor ’50 ai secolului trecut, printre aburii cafelei proaspat prajite si miresmele din camara bunicii Armenuhi, printre bucoavnele si fotografiile bunicului Garabet. „Batranii armeni ai copilariei” lui Varujan Vosganian nu au de istorisit intamplari delectabile, ci fapte de-a dreptul nelinistitoare. Povestind, ei incearca sa se despovareze de o trauma – a lor si a predecesorilor. Istoria genocidului din 1915 impotriva armenilor, istoria convoaielor interminabile de surghiuniti in Cercurile Mortii, in desertul Deir-ez-Zor, istoria armenilor care au luat drumul exilului isi afla in paginile de fata o ilustrare cu adevarat ravasitoare.

„Poetul, teoreticianul si excelentul povestitor Varujan Vosganian debuteaza cu un roman amplu, populat cu caractere dense, vii, memorabile, propunand o interesanta constructie narativa: istoria dramatica a peregrinarilor si suferintelor armenilor este intretesuta cu trama propriei familii. In tonuri de o dulce-amara nostalgie, fatalitatea ce-si casca lacom gurile este cel mai adesea invinsa de o vie bucurie si vigoare a existentei. O mana de mester de prim rang – daca va vrea sa se consacre genului! – se intrevede cu fermitate de pe acum.”

 

Nicolae Breban

„Iata o carte iesita din comun, nici numai memorialistica, nici numai fictiune, cu cate ceva din amandoua, si deopotriva extraordinara prin modul in care tese pe canavaua istoriei numeroase destine individuale. Am intalnit rareori intr-un roman, cum este in definitiv cartea lui Varujan Vosganian, o atat de mare densitate de viata umana si de evenimente cruciale in existenta unei comunitati. Bogata, variata, palpitanta, cartea nu se poate lasa din mana, pentru arta de povestitor pe care autorul o dovedeste ca si pentru interesul documentar al reconstituirii unei istorii tragice.”

 

Nicolae Manolescu

„Cititorii acestei carti – care se deschide cu o evocare cuminte si calda a comunitatii armenilor din Focsani vazuti prin ochii unui copil – vor constata cu uimire ca, de la o pagina la alta, ea isi largeste campul vizual si, populandu-se cu sute de personaje memorabile, se transforma intr-o extraordinara fresca bantuita de sentimentul tragic al istoriei. Poetul Varujan Vosganian (putin cunoscut ca atare) o va invalui in paclele timpului, o va infiora liric si ii va darui miscare si maretie epica. Incat nu e exclus ca aceasta Carte a soaptelor, care isi incepe acum drumul spre glorie, sa fie asezata, intr-un viitor nu prea indepartat, printre textele identitare ale poporului armean.”

Eugen Negrici


„Pe la inceputul anilor ’60, un copil ii asculta, nu oriunde, ci in cimitirul armenesc din Focsani, pe cativa armeni vorbind. Oameni care, ca sa vorbeasca liber, se ascund intr-un cavou. Povestile lor sunt fabuloase si adevarate in acelasi timp. Asta e inceputul unui roman extraordinar despre primul genocid al secolului XX, dar si despre armenii din Romania, precum si despre romanii din Romania, toti aflati sub comunism. Scriind acest roman, Varujan Vosganian a castigat un pariu pe care l-a pus cu el insusi. Si, sunt sigur, va castiga si pariul cu viitorii lui cititori.”

Stefan Agopian

 


Etichete: , , ,