Aporisticon. Glosar de civilizatii imaginare

 Mihail Gramescu


Premiul Uniunii Scriitorilor – 1981, Premiul Conventiei Nationale de Science Fiction 1982.

„Civilizatiile imaginare ale lui Mihail Gramescu sunt interioare fiintei umane. Sunt la fel de interioare ca si paginile Cartii de nisip a lui Borges. Iar uneori ating adancimi aflate dincolo de parabola, sensuri demne de a fi cautate in subconstientul colectiv sau in acel limbaj intern al creierului uman, cel din care se tes adevaratele ganduri.” (Mircea Liviu Goga, revista Nautilus)

Aporisticon in 2012 contine inca 43 de proze scurte pe langa cele 41 din editia princeps (Editura Albatros, 1981). La 30 de ani de la debut, intr-o integrare a tuturor volumelor sale, coerenta consta in lumile imaginare ale autorului, stilul sau unic si conexiunea hermetica intre textele (de) Aporisticon si cele care compun volumele urmatoare. Directiile de lectura ale primului Aporisticon au fost limitate sub cheile parabolei, science fiction-ului brut si a livrescului borgesian. De-abia in editia din 2012 avem proze care impletesc realismul cu fantasticul, fara magic si parabolic.[…]

Pentru un cititor care ar fi avut sansa sa citeasca Aporisticon din 2012 in 1981, toate cartile care i-au aparut lui Mihail Gramescu si o buna parte din accidentele biografiei sale ar capata un alt inteles, daca nu pe cel definitiv, macar revizuit si adaugit. Intr-un fel, Aporisticon isi este propria apocrifa, asa cum personajul central din Apocrifa de la Maria, precum si ceilalti rebeli, exploratori, inventatori, generalissimi, toti singuratici si neintelesi, dar siguri pe ce au de facut, sunt imaginile autorului.” (Catalin Badea Gheracostea, Observator cultural)


Etichete: , , ,